Alternatieve brouwmethoden kunnen extra inkomsten opleveren voor coffeeshops

blog

 

Of je nu net een coffeeshopbedrijf begint of al een tijdje in het vak zit, we kennen allemaal de gezette koffie gemaakt van een typisch infuus-koffiezetapparaat. Anderen ervaren echter stijgende verkopen en toenemende populariteit van single-serve en speciaal gebrouwen koffie. Typisch de ‘fashion brew’ zoals ik het graag noem, wordt gemaakt van single origin koffiebonen die tijdens het cuppen een 85 of hoger scoren. De redenering is dat men met deze brouwmethodes de beste nuances van elk kopje proeft. Daarmee proef je ook de gebreken, daarom is een score van 85 of hoger aan te bevelen. Het is echter mijn ervaring dat zelfs goede melanges veel beter smaken gebrouwen single serve of pour-over dan gewone drip, dus ik zeg, geniet van wat je lekker vindt. En als ik zeg single-serve please, dan bedoel ik natuurlijk niet een single-serve koffiemachine! Kijk eens:

Franse media

In uw coffeeshop biedt een Franse perskoffie een smaak die u niet zult ervaren met brouwmachines. Bij French press gebruik je geen papieren filters die veel van de essentiële oliën kunnen vasthouden die nadelig zijn voor een optimale coffeeshop den haag smaak in het kopje. Om koffie te zetten in een french press kook je eerst de juiste hoeveelheid water en maal je de bonen vers op een grove stand. Verwijder de zuiger en doe het koffieresidu op de bodem van het glas. Voeg vervolgens het hete water toe en roer met een lepel om alle koffiedik te verzadigen. Druk na ongeveer 4 minuten de zuiger naar beneden. Dit scheidt het koffiedik van de geëxtraheerde koffie. Vervolgens inschenken en genieten!

Vacuüm koffiepot

Dit is qua smaak vergelijkbaar met de Franse pers. Om koffie van hele bonen in een vacuümpot te zetten, voegt u de juiste hoeveelheid gefilterd water toe aan de onderste bol. Dit moet in de buurt van kokend water zijn. Plaats het filter in de bovenste glazen helft en plaats de buis stevig in de onderste glazen bol zoals aangegeven in de instructies. Sommige modellen zijn iets anders. Sommige zijn ontworpen om op een kookplaat te brouwen en andere op een aparte butaan- of alcoholbrander. Stel in welke brandermethode wordt gebruikt. Voeg de juiste grove gronden toe aan de bovenste helft van de pot en stel de vlam in.

Laat het branden terwijl het water door de buis naar de bovenste helft begint te stromen. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Terwijl de bovenste helft vult, roer je het koffiedik om het volledig te laten verzadigen. Je wilt niet dat het water bovenaan kookt, alleen om de koffie te zetten. Je zult zien dat het werkt. Verwijder na ongeveer 60-90 seconden steile tijd de vlam. Terwijl het afkoelt, ontstaat er een vacuüm en trekt de gezette koffie door het filter terug naar de onderste glazen bol, waarbij het koffiedik er bovenop blijft. Genie! Verwijder voorzichtig de bovenste helft (deze kan heet zijn!) en plaats deze in de meegeleverde houder. Giet je brouwsel uit de onderste helft en geniet ervan! Vacuümkoffie is niet voor iedereen weggelegd die een coffeeshop begint of opent. Op sommige gebieden zal het pakkender zijn, maar het opleiden van uw klanten in de koffiepuristische levensstijl is hier de sleutel.

Enkele portie

Overgieten

Als je overschenken voor eenmalig gebruik gaat aanbieden, moet de maling van je koffiebonen iets tussen auto-drip en grof zijn. Dit zou voor een Melitta of Clever typemaker zijn. Gebruik de ongebleekte (bruine) kegelfilters. Ze maken ook een gaasscherm en dat is ook prima te gebruiken. Ook het opwarmen van het water in een waterkoker, elektrisch of kookplaat is prima. Verwarm het water tussen 195-205°F, giet ongeveer 1/3 ervan op het koffiedik en tel tot ongeveer 20-30, giet dan de rest erbij. Het duurt ongeveer 2 minuten om door te trekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *